saltar al contingut principal
URV

Col·leccions especials

Llegats i donatius

El CRAI de la Universitat Rovira i Virgili ha rebut, al llarg de la seva història, una sèrie de donatius i llegats que han contribuït de manera notable a enriquir el seu fons:

 • Llegat Vidal-Capmany: format per l'arxiu i el fons bibliogràfic de Jaume Vidal Alcover i Maria Aurèlia Capmany Farnés, llegat l'any 1991 en compliment de les disposicions testamentàries d'ambdós autors.

        Accés a més informació sobre el llegat

 • Llegat Teresa Rovira i Comas: fons format per més de 200 documents escrits per Antoni Rovira i Virgili i sobre la seva figura i pensament, llegats per la seva filla i procedents, alguns d'ells, dels anomenats "papers de Salamanca"

        Accés a més informació sobre el llegat

 • Fons Sr. Pau Xuriguera: es troba al CRAI campus Catalunya i està format per 342 documents entre llibres i revistes corresponents a la seva etapa de mestre a França.

        Accés a més informació sobre el donatiu

 • Fons Bloc Feminista de Tarragona: es tracta d'un fons de 178 volums, especialitzat en temàtica de dones i feminisme, provinent de la biblioteca del Bloc Feminista de Tarragona, que va ser actiu entre el 1979 i el 2001.

        Accés a més informació sobre el donatiu

 • Fons Domènec Guansé: Es tracta de la biblioteca personal de l'escriptor, periodista, traductor i crític literari tarragoní Domènec Guansé i està formada per quasi 800 documents de publicacions editades entre 1897 i 1978, de creació (prosa i poesia), i majoritàriament dedicades pels diferents autors al mateix Guansé. Va arribar al Crai Catalunya com a donatiu de l'Òmnium Cultural del Tarragonès, en el seu 50è aniversari. 

        Accés a més informació sobre el donatiu

 • Fons especialitzat del Dr. H.S. Klein: donatiu de prop de 4.500 documents del Dr. Herbert S. Klein, professor de la Universitat d'Stanford, Califòrnia, sobre història, política i economia del Nord i Sud Amèrica.

        Accés a més informació sobre el donatiu

 • Fons Falange: donació del Dr. Joan M. Thomas, professor del Departament d'Història i Història de l'Art de la Universitat Rovira i Virgili. Prop de 1.000 exemplars sobre Falange i Franquisme. Inclou també fons donat per l'Hemeroteca de la Caixa de Tarragona.

         Accés a la col·lecció: Cercador CRAI URV – Falange 

 • Fons Ramon Comas i Maduell: documents inèdits mecanografiats, originals i separates, així com cartes rebudes i enviades que permeten reconstruir la trajectòria del polifacètic autor tarragoní. Donatiu de l'escriptor i periodista Ignasi Riera, el qual l'havia rebut del propi Ramon Comas poc abans de la seva prematura mort.

        Accés a més informació sobre el donatiu

 • Fons reserva temàtica jurídica: fons històric de llibres de temàtica jurídica dels segles XVIII, XIX i principis del s. XX; procedent de donacions que han fet juristes tarragonins i institucions públiques.
 • Fons Vilaró: recull de prop de 300 cartes i nombrosos documents que generà Daniel Vilaró Rius (Reus, 1910 - 1975), banquer a la ciutat de Reus, durant la seva reclusió a la presó.

        Accés al Fons Vilaró mitjançant la Memòria Digital de Catalunya

 • Fons Horacio Capel: donatiu de la biblioteca personal del geògraf Horacio Capel, formada per gairebé 1000 documents de publicacions majoritàriament dedicades a la geografia urbana però també d'altres matèries, així com també gran part de la seva obra.

         Accés a la col·lecció: Cercador CRAI URV - Capel

 • Fons Albentosa: donatiu de la biblioteca personal del geògraf Dr. Luis Miguel Albentosa, disponible al CRAI campus Vila-seca. Està format per més de 600 documents, majoritàriament dedicats a la geografia física i climatologia, però també a d'altres matèries.

       Accés a la col·lecció: Cercador CRAI URV – Albentosa

Per acceptar una donació cal que aquesta contribueixi de manera adient a l'enriquiment de la col·lecció del CRAI.